Duurzame school

Montessori school Vonk Nieuwrode Vlaams Brabant


Montessorischool Vonk engageert zich voor een duurzame, veilige en respectvolle schoolomgeving met aandacht voor gezondheid, duurzaamheid en inclusiviteit. Een school waar iedereen zich welkom, veilig en gewaardeerd voelt.

We streven er naar om onze visie op een praktische en toegankelijke manier te realiseren binnen de school. Daarom engageren we ons om in onze huidige schoolstructuur verbetering te brengen op vlak van onderhoud, voeding, gezondheid, energie en duurzaamheid, gender en diversiteit en mobiliteit. Alles wat vanaf heden op school ondernomen wordt, wordt afgetoetst aan deze waarden en doelen.

Onderhoud

Onze leerlingen en personeel komen regelmatig in contact met onderhoudsmiddelen zoals afwasmiddel, poetsmiddel en handzeep. Conventionele reinigingsmiddelen bevatten belastende stoffen die, zeker wanneer we er regelmatig aan blootgesteld worden, niet zonder gezondheidsrisico’s zijn. Denk aan kunstmatige geur- en kleurstoffen, parabenen, SLS en SLES, ftalaten, formaldehyde, en andere chemische verbindingen die via de huid maar ook door inademing, opgenomen kunnen worden in de bloedbaan. We willen op termijn alle onderhoudsmiddelen vervangen door een ecologisch alternatief:

– Afwasmiddelen klassen en leraarskamer

– Poetsmiddelen: vloerreinigers, allesreinigers

– Handzepen klassen, leraarskamer, wc’s

– Wc-papier

– Handdoeken wc’s

Voeding

Door duurzamere voedingskeuzes te maken als school, bouwen we mee aan een goede toekomst voor onze kinderen. Ook op vlak van voeding willen we toewerken naar duurzamere keuzes — denk biologisch, lokaal, plantaardige opties, fairtrade waar van toepassing:

– Dagelijkse voedingskeuzes op school zoals koffie, thee, suiker, koekjes e.a. in de leraarskamer

– Fruit op woensdag: overstappen naar biologisch fruit ? Zie https:// www.oogvoorlekkers.be/leveranciers/zoek-een-leverancier

– Voeding op evenementen zoals school feest , kerstfeest, oudercafé, geldinzamelingsacties zoals moederdagontbijt: kiezen voor lokaal en bio waar mogelijk, plantaardige opties voorzien, fairtrade chocolade voor Pasen

– We werken regelmatig in kleine groepjes in onze moestuin om de relatie met voeding en natuur te stimuleren

Gezondheid en milieu

Gezondheid en duurzaamheid gaan hand in hand. We geven om de gezondheid van onze leerkrachten, medewerkers en kinderen. We willen onze blootstelling aan belastende stoffen beperken en weren waar mogelijk pesticiden en kunstmatige stoffen in voeding en onderhouds- en verzorgingsproducten.

De gezondheid van mens en planeet gaan hand in hand. We willen daarom meer en meer kiezen voor verpakkingsvrije materialen waar we plastiek, met name wegwerpplastiek, vermijden. Waar mogelijk kiezen we voor bulkaankopen (denk aan handzepen, afwasmiddel, poetsmiddelen, thee en koffie, snacks voor in de leraarskamer, voedingsmiddelen…), verpakkingsvrij, of plastiekvrije verpakkingen zoals papier en karton. Op evenementen kiezen we zoveel mogelijk voor herbruikbare materialen zoals herbruikbare bekers, bestek en borden. Lokalen worden na elk lesblok goed verlucht en ook tijdens de lessen zelf staat er steeds een raam op een kier.

Energie en duurzaamheid

Onze school streeft ernaar een milieuvriendelijke leefomgeving te creëren door groen te voorzien op de speelplaats, energie-efficiënte verlichting en apparatuur te gebruiken, waterbesparende maatregelen te implementeren en actief afval te scheiden en te recycleren door:

– Kinderen zelf afval te laten scheiden in de daarvoor voorziene afvalbakken

– Regelmatig Bebat-inzamelacties te houden voor lege batterijen

– Zoveel mogelijk te kiezen voor plastiek- en verpakkingsarme aankopen

– Spaarzaam om te gaan met gebruik van licht en water

– Te kiezen voor een duurzame energieleverancier

– Te kiezen voor gerecycleerd printpapier

– Educatieve programma’s aan te bieden aan onze leerlingen om hen bewust te maken van hun ecologische voetafdruk en hen aan te moedigen om spaarzaam om te gaan met water en energie

Met deze initiatieven willen we niet alleen onze eigen ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook toekomstige generaties inspireren om verantwoord om te gaan met water en energie.

Gender en diversiteit

Onze school is een veilige, respectvolle omgeving voor al haar leerlingen en personeel, ongeacht hun genderidentiteit, seksuele geaardheid, etnische achtergrond, culturele afkomst of persoonlijke stijl. Wij streven ernaar om een inclusieve school vorm te geven door:

– Rolstoeltoegankelijke en genderneutrale toiletten in te richten

– Aangepast lesmateriaal aan te bieden waarin stereotypering vermeden wordt

– Moeder- en vaderdag te fusioneren tot ouderdag

– Trainingen voor personeel te voorzien over gender- en diversiteitsbewustzijn

– In gesprek te gaan met diverse leerlingen om noden en behoeften in kaart te brengen, en protocollen op te stellen om discriminatie en pesten tegen te gaan

– Leerlingen aan te spreken op pestgedrag

– Leerlingen aan te moedigen om hulp te bieden wanneer iemand in nood is, en hiervoor toestemming te vragen (informed consent) Met deze maatregelen wordt ernaar gestreefd om een inclusieve schoolcultuur te creëren waarin iedere leerling zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelt.

Mobiliteit

Onze school moedigt leerlingen, ouders en medewerkers aan om waar mogelijk te kiezen voor milieuvriendelijke vervoerswijzen zoals stappen, fietsen en openbaar vervoer. Dit doen we door:

– Een veilige fietsenstalling te voorzien

– Fiets- en verkeerseducatie in ons curriculum te integreren

– Regelmatig deel te nemen aan acties zoals ‘autoloze schooldag’

– Stappen, fietsen, carpoolen en openbaar vervoer te stimuleren

– In overleg te gaan met het gemeentebestuur indien er systematische verkeersovertredingen of onveilig weggebruik wordt vastgesteld

Met deze initiatieven willen we de verkeersveiligheid rondom onze school verbeteren, het bewustzijn vergroten over de voordelen van duurzame mobiliteit, en willen we bijdragen aan een gezondere leefomgeving.